Informaticastudent Jip: “Een minor volgen kost veel tijd, dus kies iets wat je leuk vindt”

Met een minor kun je alle kanten op. Zo koos vierdejaars Informaticastudent Jip van Heugten niet voor een typische it-minor, maar greep hij juist de kans om zijn kennis van een ander vakgebied te vergroten. De Avansstudent volgde een minor Railtechniek bij Hogeschool Utrecht. Wat heeft hem dat gebracht, en waar liep hij tegenaan?

Kennismaken met de railbranche

“Het lijkt me heel gaaf om bij het spoor aan de slag te gaan”, vertelt Jip enthousiast. “Het liefst had ik stage gelopen in die sector. Dat lukte helaas niet. Maar vorig jaar ontdekte ik via Kies Op Maat de minor Railtechniek. Echt een uitkomst voor mij; ik had nooit gedacht dat ik op deze manier al kennis kon maken met de railbranche.”

Toegevoegde waarde

“De minoren die Avans aanbiedt, zijn meer gericht op informatica en heel verdiepend. Veel studenten gaan daar voor. Het is een voor de hand liggende keuze en sommigen denken ook dat je zo’n minor makkelijker doet. In plaats daarvan koos ik voor een minor waarmee ik mijn kennis aanvulde met iets heel nieuws. Ik ben erg geïnteresseerd in het vakgebied van railtechniek en de logistieke processen die er bij komen kijken. Ik weet nu alles over de achtergronden en dat is echt een toegevoegde waarde als ik straks in die sector aan de slag wil. Ik krijg ook een certificaat vanuit de railbranche dat ik de minor met succes heb afgerond.”

Andere onderwijsinstelling

De minor werd niet aangeboden door Jips eigen Avans Hogeschool en dus volgde hij de lessen aan een andere hogeschool, in dit geval Hogeschool Utrecht. “Ik merkte wel een verschil in aanpak tussen Hogeschool Utrecht en Avans. Bij mijn eigen onderwijsinstelling weet ik precies wat er verwacht wordt van mijn verslagen. Hogeschool Utrecht hanteert een format dat ik nog niet kende. Ook verschijnen de opdrachten op een ander platform en heeft een andere onderwijsinstelling een andere manier van communiceren. Het heeft me niet belemmerd, maar ik denk wel dat het handig is om studenten bij aanvang op de verschillen te wijzen. Je zag bijvoorbeeld wat onduidelijkheid bij de onderzoeksopzetten. Ik ben gewend om de Methodenkaart te gebruiken, een collega-student beschreef onderzoeksmodellen en Hogeschool Utrecht ging ervan uit dat je weer een andere structuur gebruikte.”

Elkaar aanvullen

Jip was niet de enige student die buiten zijn vertrouwde plek aan de studie ging. De minor Railtechniek werd gevolgd door studenten van allerlei hogescholen met heel diverse studieachtergronden. “Niet alleen civiele techniek, wat je misschien zou verwachten”, vertelt Jip. Een voordeel, vindt hij. “We werkten samen aan projecten met veel verschillende aspecten. Met al die disciplines in ons team vulden we elkaar goed aan; dat was heel leerzaam.” Daarbij was het fijn dat iedereen in de projectgroep veel affiniteit had met het vak. “Een minor volgen kost veel tijd, dus kies iets wat je leuk vindt. Anders duurt alles lang en kost elke opdracht veel moeite.”

 

Auteur: tekst van de koning