ICT-lyceum bereidt middelbare scholieren voor op toekomstige beroepen

We kunnen niet meer zonder ict, maar er zijn steeds minder mensen die er iets van snappen. Raymond Blankestijn (docent HBO-ICT bij NHL Stenden Hogeschool) wil daar verandering in brengen en is een van de initiatiefnemers van het ICT-lyceum in Emmen. Het ICT-lyceum bereidt middelbare scholieren optimaal voor op toekomstige beroepen die hard nodig zijn in de digitale maatschappij.

Competenties van de 21e eeuw

Het ICT-lyceum in Emmen biedt een volwaardige ict-opleiding aan voor mavo-, havo- en vwo opleidingen, inclusief een certificaat ICT-lyceum naast het normale middelbareschooldiploma. Het doel is om alle leerlingen goed voor te bereiden op toekomstige beroepen met competenties die in de 21e eeuw van je worden verwacht. In de onderbouw krijgen leerlingen van het ICT-lyceum altijd vier of vijf verschillende blokken met ict-onderwerpen als voorbereiding op het examenprogramma Informatica. In de bovenbouw draait het lesprogramma om samenwerken en projecten. Bovenbouwleerlingen maken praktijkopdrachten met bedrijven en kennisinstellingen van het mbo, hbo en wo. Ook worden regelmatig gastsprekers uit de bedrijfswereld uitgenodigd.

Portfolio

Het lesprogramma van het ICT-lyceum wordt opgesteld in nauwe samenwerking met kennisinstellingen voor vervolgopleidingen, zoals NHL Stenden Hogeschool. Tijdens het volgen van het ICT-lyceum bouwen de scholieren een portfolio op. In dit portfolio wordt nauwkeurig bijgehouden welke ict-vaardigheden een leerling al beheerst, al dan niet in de vorm van behaalde certificaten. Dit portfolio kan de scholier uiteindelijk verschillende voordelen bieden op specifieke vervolgopleidingen. Met dit systeem faciliteert het ICT-lyceum een goede doorstroming naar vervolgopleidingen, met relatief weinig uitval en mogelijk een kortere vervolgopleidingsduur. De samenwerkingen met kennisinstellingen en bedrijfswereld zorgen tevens voor een goede aansluiting van inhoudelijke kennis op vervolgopleidingen en op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Wil je meer weten over het ICT-lyceum en informaticalessen voor het voortgezet onderwijs, of ben je benieuwd wat jouw opleiding hiermee kan? Stuur een mail naar Raymond Blankestijn; hij vertelt je er graag meer over.

 

Bron: Het ICT lyceum: Dé voorbereiding op de baan die nog niet bestaat (of wel)

Item delen