Girls’ Day 2023: kennismaken met ict en tech bij Avans

VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en it organiseert elk jaar Girls’ Day om meisjes van 10 tot 15 jaar een beter beeld te geven van bèta-, technische en it-beroepen. Dit jaar vindt het landelijke evenement plaats op 30 maart. Verschillende bedrijven en opleidingen openen dan hun deuren, waarbij VHTO voor goede matches tussen bedrijven en scholen zorgt. Ook Avans Hogeschool doet mee en verwelkomt zo’n 500 middelbare scholieren in de richting ict en tech.

Ontdekroutes

Avans Hogeschool slaat de handen ineen met het Koning Willem I College om samen meisjes in de regio te enthousiasmeren voor ict en tech. Na een introductie volgen de leerlingen verschillende ontdekroutes door de gebouwen van Avans en het Koning Willem I College. Via die routes maken ze onder andere kennis met robotica, biobased ontwerpen, autonoom rijden en de stad van de toekomst en kunnen ze meedoen aan activiteiten als soldeerworkshops, laboratoriumproefjes en het ontwerpen van je eigen vakantie-eiland.

Waarom Girls’ Day?

Girls’ Day wordt al meer dan 10 jaar door VHTO georganiseerd. De organisatie over het belang van Girls’ Day: “Het is belangrijk dat nieuwe techniek en technologie wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door een diverse groep makers. Helaas is dat nu niet het geval: het aandeel vrouwen in bèta, technisch en it is slechts 16%. Ook missen werkgevers een enorme pool aan talent. Uit onderzoek weten we dat meisjes al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en it uitsluiten. Dat komt door genderstereotiepe invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen. Om al deze redenen organiseren wij Girls’ Day. Tijdens deze dag kunnen meisjes op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT.”

Item delen