Geslaagde eerste editie Smart & Social Fest

Vrijdag 21 april vond de eerste editie van het Smart & Social Fest plaats: hét kennisevent over de digitale transitie in Rotterdam. De centrale vraag: wat kan jíj doen om de verantwoordelijkheid te pakken om technologische innovaties te bedenken en te ontwikkelen die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand wordt uitgesloten?

Urgentie

De openingslezing van Eefje Cuppen (Rathenau Instituut) onderstreepte de urgentie van het Smart & Social Fest. “Overal heeft digitale technologie z’n impact. We moeten met elkaar in gesprek over in wat voor digitale samenleving we willen leven, opgroeien en werken.”

Andres Colmenares (IAM) sprak over een “existentiële verbeeldingscrisis” en wat dit betekent voor het ontwerpen van verantwoordelijke AI-oplossingen. “The ability to see the context which shapes the decisions made by corporations, governments and fellow citizens, as well as our very own individual decision making– is under threat.

Anja Overdiek (lector Hogeschool Rotterdam) nam ons mee in de wereld en het belang van Eco-Cities: een stad waar digitale technologie en aandacht voor welzijn en ecologische duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Doen

Naast luisteren was er ook veel te doen. Meewandelen met een wijkrobot op Zuid of er juist zelf eentje ontwerpen in het Stadslab, meepraten over de toekomst van de (Rotterdamse) metaverse en de rol van de drones in de stad, het gezamenlijk schrijven van de wetten voor een inclusieve, rechtvaardige en welvarende toekomst met AI of bijdragen aan de interactieve theatervoorstelling over digitale inclusie.

Balans

Arjen van Veelen (schrijver van het boek ‘Rotterdam’) sloot de dag af met zijn visie op een gezonde balans tussen smart en social. Als we niet oppassen leidt het doorslaande efficiëntiedenken – mede gevoed door de mogelijkheden van digitale innovatie – tot denken en leven in een stad waar de menselijkheid steeds verder van het toneel verdwijnt en hokjes, vierkanten en containers langzaamaan het straatbeeld, onze agenda’s en levens bepalen.

Wordt vervolgd

Deelnemers kijken met plezier terug op de dag. Genoeg stof tot nadenken en volop nieuwe inzichten om in de dagelijkse praktijk mee aan de slag te gaan. Voor de student, docent, beleidsmaker, ondernemer en gewone Rotterdammer. De woorden inspirerend, divers en laagdrempelig vielen meerdere keren. Ook de goede sfeer, de verschillende locaties en de kundigheid van de sprekers worden zeer positief beoordeeld.

 

De volgende editie staat dan ook al gepland. Vrijdag 19 april 2024 ben je van harte welkom bij de tweede editie van het Smart & Social Fest!

 

Klik hier voor een uitgebreid sfeerverslag. Of bekijk de aftermovie (LinkedIn).

 

Fotograaf: Hans Tak

 

Item delen