Geen gewoon CTF-event: Challenge the Cyber op 30 mei

Wat begon met het organiseren van een Nederlandse voorronde voor de European Cyber Security Challenge (ECSC) leidde tot mooie nieuwe plannen. De voorronde voor de volgende ECSC vindt plaats op 30 mei 2020.

 

Al jaren schitterde Nederland door afwezigheid bij de ECSC. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, besloot het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC schakelde de hulp van dcypher in om de voorronde te organiseren. Die voorronde vond plaats in september 2019: het Capture The Flag-evenement Challenge the Cyber. Meer dan honderd kandidaten verdeeld over dertien teams namen deel aan deze nationale hacking competitie. Al snel bleek de wedstrijd te voorzien in een breed gedeelde behoefte: het aanboren van nieuw en jong cybersecurity talent, het ontwikkelen en vergroten van de noodzakelijke competenties en het aanwakkeren van interesse in het vakgebied.

Talentklas

De voorbereidingen voor het tweede Challenge the Cyber-evenement zijn inmiddels in volle gang. Het doel is niet meer alleen om een team te kunnen leveren voor de ECSC. Challenge the Cyber boort nieuw en jong cybersecuritytalent aan, tilt de noodzakelijke cybersecurity skills (op basis van het ECSC-curriculum) naar een hoger niveau en inspireert jonge mensen een loopbaan in cybersecurity na te streven. Dat wordt onder andere gerealiseerd met een netwerk van Challenge the Cyber-ambassadeurs dat de werving van nieuw talent bij bijvoorbeeld opleidingen, studieverenigingen en hacking events verzorgt. Ook wil de organisatie een jaarlijkse talentklas voor de grootste Challenge the Cyber-talenten. Deze groep krijgt een meerdaagse training aangeboden, waarin gewerkt wordt aan harde en zachte vaardigheden, teambuilding en persoonlijk leiderschap. Een grotere groep talenten krijgt zo de kans extra training te volgen en een netwerk te ontwikkelen. Uit deze talentklas wordt op basis van complementaire skills en sociale fit het ECSC-team geselecteerd.

Oproep

De organisatie van Challenge the Cyber komt graag in contact met professionals en organisaties die betrokken willen zijn bij hun programma. Bijvoorbeeld door een financiële sponsorbijdrage, maar ook door het verzorgen van workshops of het beschikbaar stellen van trainingsruimte. Ook welkom: mensen die willen bijdragen door mee te denken en -organiseren, netwerken open te stellen of talenten en docenten te coachen. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@challengethecyber.nl.

Over de European Cyber Security Challenge

De ECSC richt zich specifiek op deelnemers van 14 tot en met 25 jaar en is een van de instrumenten die ENISA (het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging) inzet om de ontwikkeling van cybersecuritykennis en -vaardigheden te promoten en cybersecurity onder een breder publiek bekend te maken.

Over Challenge the Cyber 2020

Challenge the Cyber 2020 vindt plaats op 30 mei. Bij deze tweede editie is ruimte voor ongeveer tweehonderd deelnemers verdeeld over junior (14-20 jaar) en senior (21-25 jaar) teams. De maximale groepsgrootte is vijf personen. Uit de beste junior en senior teams wordt een groep van dertig deelnemers worden uitgenodigd voor de eerste ‘talentklas’. Na de zomer wordt hieruit het team geselecteerd dat Nederland in november mag vertegenwoordigen tijdens ECSC 2020 in Wenen.

 

Meer informatie over Challenge the Cyber vind je op de eventwebsite.

Item delen