Fontys onderzoekt: “Van Sensoren naar Zorg”

Wearables, zoals smartwatches en smartphones, verzamelen de hele dag door data over de drager. Binnen het onderzoeksproject ‘Van Sensoren naar Zorg’ onderzoekt een interdisciplinair team, met onder anderen studenten en onderzoekers van Fontys Hogeschool ICT, of die data kunnen bijdragen aan betere zorg.

Stress signaleren

Het onderzoek richt zich op de mogelijkheden van stressdetectie. Stress is lastig te signaleren en is ook niet altijd ongewenst, bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie. Daar zit volgens Petra Heck, onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT, verbonden aan het lectoraat AI & Big Data, de uitdaging: “Wat we proberen te doen is op basis van de data ongewenste of problematische stress signaleren met geavanceerde AI-algoritmes. Daarnaast werken studenten ook aan het dataplatform waarin deze informatie ontsloten wordt.” Naast de technische kant worden in het project ook twee casestudies gedraaid. Hierbij wordt door fysiotherapeuten getest of stressdetectie bij twee specifieke patiëntgroepen meerwaarde biedt.

Interdisciplinair

Het project is een samenwerking tussen verschillende Fontysinstituten, externe technologiepartners, zorginstellingen en een consortiumzorgorganisatie. Die interdisciplinaire samenwerking is vooral nodig in de zorgpraktijk, legt Manon Peeters-Schaap, verbonden aan Fontys Paramedische Hogeschool, uit: “De uitdaging is om in een veilige omgeving toch een situatie van stress of ontspanning te creëren. Daarvoor moeten we nauw samenwerken met zorginstellingen en de proefpersonen, maar ook met partners die de technologie kunnen leveren om effectief te monitoren. We gaan technologie, zoals VR, inzetten om de beleving stress of ontspanning op te wekken, maar denk ook aan ademhalingsoefeningen.” Ook de Juridische Hogeschool Fontys-Avans is betrokken bij het project. Die buigt zich over de ethische en juridische kanten van de privacywetgeving en het aansprakelijkheidsrecht.

Fontys hoopt met dit project de inzet van wearables als zorg-ondersteunende technologie een grote stap dichterbij te brengen.

Item delen