Fontys en TU/e draaien proef om afgestudeerden met autisme naar baan te begeleiden

Marlou Heskes (studentcoördinator bij Fontys Hogescholen) ontdekte dat veel afgestudeerde ict’ers met autisme moeite hebben om een geschikte baan te vinden. Niet omdat ze niet geschikt zijn voor het werk, maar omdat ze vastlopen in het sollicitatieproces. Daar gaat Fontys Hogescholen ICT iets aan doen.

Career Jumpstart

Heskes kwam in contact met Maarten van der Heijden, mechanisch architect en autisme-ambassadeur bij ASML. Vanuit dat contact ontstond Career Jumpstart, een proef die zich richt op afgestudeerden met een ondersteuningsbehoefte van Fontys Hogescholen ICT en de TU/e-faculteiten Applied Physics, Electrical Engineering en Mechanical Engineering. Als de pilot een succes blijkt, wordt die ook uitgerold naar andere opleidingen. Het project wordt gefinancierd door ‘04 werkt’ (met daarin gemeenten, UWV en sociale werkbedrijven) en een bijdrage van ASML Foundation voor de langere termijn.

Bespreekbaar maken

24 leraren worden opgeleid tot job coach en de onderwijsinstellingen gaan al tijdens stages beter monitoren hoe werkgevers en studenten die ervaren. “Het begint met autisme op een veilige manier bespreekbaar maken binnen een bedrijf. Er open over durven en mogen zijn”, zegt Van der Heijden in een interview met het Eindhovens Dagblad. In hetzelfde interview vertelt Heskes: “Er is een enorm tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, maar tegelijk zitten die na soms honderden mislukte sollicitatiegesprekken thuis ongelukkig te zijn. Terwijl het met een paar gesprekken met een persoonlijke coach of een training vaak al te verhelpen is. We weten wat onze studenten nodig hebben en we kennen de bedrijven in de regio.”

Item delen