Sta je er weleens bij stil wie AI eigenlijk bouwt en inhoud geeft? En wat daar het gevolg van is? In de praktijk blijkt dit dus een vrij eenzijdige groep te zijn. Het was één van de thema’s tijdens het eerste Festival van de Toekomst in de Van Nelle Fabriek. Maaike Harbers en Pieter van Boheemen spraken er uitgebreid over namens Hogeschool Rotterdam.
‘’Het is belangrijk dat we als samenleving bewuste keuzes maken over hoe we AI inzetten’’, vertelde Harbers afgelopen vrijdag als lector AI & Society aan Hogeschool Rotterdam. ‘’AI-systemen worden vaak ontwikkeld door homogene groepen, waarin hoogopgeleide, witte mannen vaak sterk vertegenwoordigd zijn. Dit kan leiden tot blinde vlekken in de technologie en uitsluiting van groepen.’’
Harbers, die als één van de kernlectoren in het RAAIT-programma met onder andere de provincie samenwerkt om AI inclusiever te maken, noemt de toeslagenaffaire daarbij als schrijnend voorbeeld. Discriminatie door algoritmes en de verspreiding van desinformatie hebben daar tenslotte een belangrijke rol in gespeeld.
‘’Meer diversiteit, niet alleen qua gender, maar ook in etniciteit, religie en achtergrond, is belangrijk om AI op een verantwoorde manier in te zetten. Dat is complex, maar uit gesprekken met mijn publiek blijkt dat de wil er wel degelijk is.’’ Tijdens haar sessie op het Rotterdamse festival schetste ze een toekomst waarin AI-systemen worden ontwikkeld door diverse teams. Dat kan volgens haar leiden tot meer inclusieve toepassingen van technologie.
Maaike Harbers doet onderzoek naar AI & Ethiek. Lees hier meer over haar onderzoek.
Naast de sessie ‘AI & Ethiek’ was er dus ook een plek op het podium ingeruimd voor Van Boheemen. Zijn verhaal stond eveneens in het teken van ethiek en inclusiviteit binnen AI-technologie. Als voorzitter van de werkgroep ‘mensgerichte AI’ binnen de Nederlandse AI Coalitie stelde hij dat deze technologie niet alleen voor de grote techbedrijven moet zijn. ‘’Het moet toegankelijk worden voor het mkb, burgers en decentrale overheden’’, aldus Van Boheemen.
Aan de hand van een Belgisch burgerpanel liet hij vervolgens zien hoe burgers actief kunnen meedenken over ethische vraagstukken rondom AI.
Het Festival van de Toekomst is het grootste kennis- en innovatie-evenement van de provincie Zuid-Holland. Het biedt een platform voor professionals, ondernemers en beleidsmakers om samen na te denken over de toekomst van deze provincie. Dit jaar droeg Hogeschool Rotterdam dus bij met twee sessies.
Erik van den Berg is programmamaker van de Zuid-Hollandse Impact Alliantie (ZHIA) en luisterde aandachtig naar de sessie van Van Boheemen. ‘’Dit festival biedt een prachtige kans om met diverse partijen in gesprek te gaan en nieuwe samenwerkingen op te bouwen’’, zei Van den Heuvel.
Een terechte constatering, aangezien ZHIA te boek staat als een kennis- en innovatienetwerk van vier Zuid-Hollandse hogescholen, waaronder Hogeschool Rotterdam. ‘’We werken samen met de provincie om bij te dragen aan grote maatschappelijke uitdagingen in onze regio.’’