Docent Vincent Bakker over de minor IT Educatie: “Handig om te snappen hoe mensen leren”

Het is een terugkerend thema bij primair onderwijs en middelbare scholen: hoe vullen we het informaticaonderwijs in voor scholieren? Vincent Bakker, docent Informatica bij Hogeschool Leiden, heeft daar wel ideeën over. Hij doceert de minor IT Educatie: de oplossing voor pabo-studenten die hun leerlingen goed willen voorbereiden, maar ook voor it-studenten die willen leren hoe ze hun kennis kunnen overdragen.

‘Dat kan ik ook zelf’

Ict is overal. In bijna elk beroep word je geconfronteerd met een it-component. En dus is het belangrijk dat it-vaardigheden net zo’n gemeengoed worden als taal en rekenen, vindt Vincent. Maar hij ziet ook dat scholen grote moeite hebben om docenten te vinden voor it-onderwijs. “Er moet meer aandacht komen voor it-vaardigheden in het primair onderwijs. Fatsoenlijk leren omgaan met computers, systemen en veiligheid. Vaak vragen scholen aan onze it-studenten om deze verrijking aan te bieden, maar met de minor IT Educatie wil ik meer enthousiasme en aanknopingspunten creëren. Zodat pabo-studenten straks denken ‘dat kan ik ook zelf’, in plaats van ‘dat is niet mijn ding’. Er is zo veel mogelijk. Er zijn hele toegankelijke manieren om spelenderwijs met kinderen aan die it-vaardigheden te werken.”

Verhelderend

De minor loopt nu drie jaar en is in eerste instantie mede ontwikkeld voor mensen die vanuit didactiek komen. Maar ook veel studenten van de eigen informaticaopleiding kiezen voor de minor, net als studenten van de opleidingen Commerciële Economie, CMD en de laboratoriumopleidingen van Hogeschool Leiden. De inzichten die Vincent geeft over educatie en ontwikkeling zijn voor iedereen verhelderend. “Leren is een wezenlijk onderdeel van het mens zijn. Ik haal er zelf ook veel voldoening uit. Jezelf ontwikkelen, dat drijft mij”, vertelt Vincent. “Dus het is mooi om te snappen hoe mensen leren. Hoe leer je een digibeet om te gaan met een bepaald systeem? Het is altijd handig om te weten hoe je mensen meeneemt in je verhaal, hoe je kennis overdraagt en wat een goede manier is om collega’s te instrueren. En vorig jaar had ik een student die bezig was met zijn eigen bedrijf en trainingen wilde gaan geven. Tijdens de lessen ontstaat er kruisbestuiving tussen de pabo-studenten en studenten van technische opleidingen. Dat is leuk om te zien.”

Waardering voor het docentenvak

Een bijkomend voordeel van de minor IT Educatie is dat de waardering en het begrip van studenten voor docenten flink toeneemt, stelt Vincent vrolijk. “Studenten die de minor volgen zien dat er veel meer bij het docentenvak komt kijken dan ze dachten. Ze merken nu zelf dat een docent niet verder kan met de les als studenten hun voorbereidende huiswerk niet maken. En ze zien hoe het is als studenten met hun mobiel bezig zijn terwijl ze zelf lesgeven. Of hoe lastig het is om een les te plannen: je hebt al snel te weinig tijd, of bent juist te vroeg klaar.”

Minor kiezen

IT Educatie is niet de enige minor waar Vincent verantwoordelijk voor is.” Hij doceert ook ‘Robotica, Domotica en Industriële Automatisering’ en op Kies Op Maat vind je van zijn opleiding nog de minoren ‘Sensortechnologie’ en ‘Mixed Reality en Onderzoek’. Zijn tip voor studenten die een keuze moeten maken: “Focus niet op wat niet zo moeilijk lijkt, maar zoek een stage of minor die je verrijkt. Liefst iets wat je nog niet kan: je bent aan het leren, je mag falen. Het kan verstandig zijn om een minor te kiezen die cv-technisch bijdraagt aan waar je naartoe wil. Aan de andere kant: als it-student vind je waarschijnlijk toch wel een baan, dus je kunt dat half jaar ook invullen met een minor die je persoonlijk interessant lijkt; dat maakt het leren in ieder geval een stuk makkelijker…”

 

Auteur: tekst van de koning

Item delen