DEMAND event zet data governance in de schijnwerpers

Data governance zorgt voor goede en betrouwbare datakwaliteit. Een goede rolverdeling van data binnen een organisatie is essentieel. Maar hoe maak je zo’n verdeling? Op die belangrijke vraag werd ingegaan tijdens het DEMAND event Data Governance in de Praktijk op 6 juni. Gastsprekers van Alliander en Strategy Alliance deelden de ins en outs over hoe zij governance hebben ingericht.

Van datagericht naar datagedreven

Erwin Folmer, lector Applied Data Science bij de HAN en verbonden aan het Kadaster, trapte de bijeenkomst af en deelde de 14 dataprincipes om van een datagerichte naar een datagedreven organisatie te komen. Volgens Erwin is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen wanneer je wat gebruikt. “Ga je voor goed gokwerk of ga je voor zekere data?” Een goede opwarmer voor de lezing van Donné de Ruijter van Alliander. Wat is het belang van data in het versnellen van de energietransitie? Data vertellen waar en hoe veel energie wordt opgewekt. Maar daarbij is het ook belangrijk om afspraken te maken. Want wie mag data verzamelen? Hoe lang mogen de data bewaard blijven? Data governance is het antwoord. Volgens Donné zijn data het nieuwe asset geworden; kostbaar dus. Hij nam de aanwezigen mee in hoe data governance bij Alliander is ingericht. Ze zijn al een heel eind, maar nog niet alle rollen zijn belegd en de mensen die wel een rol hebben moeten nog beter in hun rol komen.

Nut en noodzaak

Ton Eusterbrock van Strategy Alliance nam de aanwezigen mee in de nut en noodzaak van data governance. Volgens Ton gaat de meeste aandacht uit naar data science, maar dat is één van de dingen die je met data kunt doen. Data governance is volgens Ton meer dan alleen rollen en eigenaarschap. Het omvat de volledige PDCA-cyclus. Volgens Ton moet er aansluiting gezocht gaan worden bij de strategie van een organisatie. De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie.

Meer informatie

Binnen SPRONG DEMAND is een werkgroep Data Governance in oprichting. Wil je hier meer van weten? Neem contact op met Kees van de Sant.