De Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht organiseren 2e Capture The Flag scholencompetitie

De Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht organiseren de tweede editie van de nationale Capture The Flag (CTF) scholencompetitie. De wedstrijd wordt geheel online gehouden op de Joint Cyber Range; een virtuele omgeving waar je cybersecurity vaardigheden kunt aanleren.

Inschrijven scholieren

De scholencompetitie vindt plaats van 1 tot en met 3 februari 2022. Scholieren van de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs en mbo kunnen zich nu inschrijven. Doe dat bij voorkeur per team van 4 tot 5 personen, met een docent als teamcaptain.

Wat is een cyberrange?

Een cyberrange is een virtuele omgeving waar praktische offensieve en defensieve cybersecurity vaardigheden kunnen worden aangeleerd. In het bedrijfsleven is dit een veel gebruikte voorziening om cybersecurityspecialisten in realistische scenario’s te laten oefenen met essentiële cybersecurityvaardigheden, zodat zij kwetsbaarheden in hun netwerksystemen leren herkennen. Ook overheden en onderwijsinstellingen in het buitenland werken met een cyberrange.

Krachten bundelen in een nationaal platform

Binnen Nederland kennen we nog geen nationaal platform voor het hoger onderwijs op het gebied van cybersecurity. Het aanleren van cyber- en cloudsecurity vaardigheden wordt daarom vooral binnen de eigen instelling vormgegeven. Binnen iedere ict-onderwijsinstelling is uiteraard expertise aanwezig, maar op het gebied van cybersecurity en cyberweerbaarheid zou nieuwe kennis nog meer gedeeld kunnen worden. Daarnaast is het onderhouden van een lokaal gehoste cyberrange erg arbeidsintensief; in de Joint Cyber Range NL kunnen de krachten worden gebundeld. Iedere betrokken ict-onderwijsinstelling brengt capaciteit en specifieke kennis mee, waardoor cybersecurityonderwijs in Nederland up-to-date kan blijven en tot een hoog niveau wordt getild. Uitgangspunt is een nationaal platform voor en door hogescholen. Lees hier meer over de Joint Cyber Range.