CodePact wil digitale vaardigheden in regeerakkoord

Digitale vaardigheden moeten een plek krijgen in het regeerakkoord. Dat schreef CodePact eerder deze week in een open brief aan de lijsttrekkers. De partners die CodePact steunen, vinden dat er vaart gemaakt moet worden met het aanleren van digitale vaardigheden bij kinderen en jongeren.

 

In De Telegraaf en Het Financieele Dagblad plaatste CodePact een oproep om deze zin in het regeerakkoord te zetten: “Dit kabinet gaat ervoor zorgen dat kinderen en jongeren op structurele wijze digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aanleren en biedt leraren de kans zich hierop versneld bij te scholen.”

 

Manier van denken

Programmamanager Margreet de Vries vertelt in een interview met De Telegraaf: “Digitale vaardigheden moeten een vast onderdeel worden van de lessen. Je moet ermee beginnen in de bovenbouw van de basisschool. Het is niet ons doel van elk kind een programmeur te maken. Het gaat vooral om de manier van denken. Zelfs de tuinman van morgen krijgt te maken met robots. Dan moet hij daarmee wel om kunnen gaan.” CodePact benadrukt hoe belangrijk het is dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld. De organisatie vindt dat kinderen al op de basisschool inzicht moeten krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. “De kinderen die over tien jaar op de arbeidsmarkt komen, zullen terecht komen in beroepen die nu nog niet eens bestaan maar die allemaal ICT-kennis vereisen.”

 

Over CodePact

CodePact is een publiek-private samenwerking tussen bedrijven, overheden en non-profit organisaties die zich inzetten voor de ambitie “alle kinderen digivaardig!”. De komende jaren zetten de partners zich in om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken programmeren. Als eerste mijlpaal werken zij ernaar toe om 400.000 kinderen binnen en buitenschools te bereiken. De organisatie bestaat uit 12 kernpartners en 30 vrienden van die gezamenlijk deze ambitie waar willen maken. Kijk op de website voor de agenda met alle initiatieven.

Item delen