Challenge week Hogeschool Leiden Informatica: fellowship werkt aan toetsweek

Bijzondere figuren met lange baarden, sprookjesachtige jurken en harige voeten liepen half oktober door de gangen van de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden. Eerstejaarsstudenten én de docenten van de opleiding Informatica waren een week lang volledig in de ban van de ring. ‘Lord of the Rings’ was het thema van de challenge week van de opleiding waarin studenten werkten aan een programmeeropdracht.

Markt

Op de eerste dag ontvingen studenten hun opdracht en op de laatste dag van de challenge week presenteerden zij hun eindproduct op een markt. Daar konden studenten elkaars applicaties zien en uitproberen. “Met het thema voelt deze toetsweek van de eerste module voor eerstejaarsstudenten minder als een week met allerlei verschillende toetsen, maar vormt het een groter geheel”, zegt Lynn Epping (opleidingsmanager Informatica).

Kostuum

Naast de uitgedoste docenten en lokalen die waren ingericht als The Shire en Rivendell (gebieden uit Lord of the Rings), waren de meeste studenten bezig met de opdrachten in gebruikelijke outfit. Student Quinten viel op in de fellowship, die volledig in het kostuum van Gandalf was getooid. Inclusief baard, hoed en staf. “Ik dacht dat het heel lollig was om in volledig kostuum aan te komen. Ik ben erachter gekomen dat ik – naast de docenten – de enige ben”, zegt Quinten. “Het is wel een onvergetelijke ervaring voor zover.”

Integraal getoetst

De challenge week bij Informatica is niet nieuw. Toch is deze editie bijzonder, omdat de opleiding voor het eerst volledig geïntegreerd toetst. Studenten worden op integrale wijze getoetst of zij aan de leeruitkomsten voldoen. Daaronder vallen onder meer programmeren, samenwerken, requirement engineering en probleemoplossend vermogen. “Daarnaast is deze week onderdeel van de bindingsactiviteiten die horen bij de vliegende start van eerstejaarsstudenten”, besluit Lynn.

 

Item delen