Bedenk hoe je de restwarmte van datacenters kunt benutten en win 2500 euro

Door de digitalisering groeit de datacentersector explosief. De energie die deze datacenters gebruiken, wordt vrijwel volledig omgezet in restwarmte. De Dutch Data Center Association organiseert daarom de Restwarmte Awards: studenten met innovatieve oplossingen voor het gebruik van de restwarmte van datacenters, maken kans op prijzen van €2.500 en €1.000.

 

Datacenters draaien bijna geheel op groene stroom, met een totaal van 1,3 GW. De restwarmte heeft een temperatuur van zo’n 30 graden en kan gebruikt worden om kassen, kantoren of zelfs woonwijken te verwarmen. Nu gaat het grootste deel van deze warmte echter nog verloren. Daarom roept de Dutch Data Center Asscociation (de branchevereniging van de Nederlandse datacenters) innovatieve studenten op om hun ideeën voor het gebruik van de restwarmte te delen.

Best-Practice Award

De Dutch Data Center Association looft maar liefst twee awards uit. De Best-Practice Award van €2.500 gaat naar het beste praktische idee voor het hergebruik van datacenter restwarmte. Tip: bestudeer eerst het recente Datacenter Restwarmte & Innovatie Rapport 2018 om een idee te krijgen van de oplossingen die nu al worden toegepast. Inzendingen worden beoordeeld op creativiteit, economische haalbaarheid en praktische toepasbaarheid.

Best-Innovation Award

De tweede prijs is de Best-Innovation Award van €1.000. Die wordt uitgereikt aan de inzender van het beste ‘out-of-the-box’-idee voor het hergebruik van datacenter restwarmte. Voorgestelde oplossingen hoeven niet direct economisch haalbaar of praktisch toepasbaar te zijn, maar worden vooral beoordeeld op creativiteit, en dienen bij voorkeur richting te geven aan toepassingen die wellicht op termijn haalbaar zijn.

Idee inzenden

Heb je een creatieve ingeving over hoe de restwarmte van datacenters hergebruikt kan worden? Mail je idee uiterlijk 31 maart 2019 naar info@dutchdatacenters.nl. Lees hier waar je inzending aan moet voldoen.

Item delen