Avansstudenten combineren data en techniek om afval dumpen te voorkomen

Hoe voorkomen we dat mensen hun afval naast de container zetten als die vol is? Die vraag legde de gemeente Den Bosch voor aan studenten van de Academie voor Industrie en Informatica. Vier Avansstudenten combineerden data en techniek en bedachten een oplossing die het dumpgedrag inderdaad lijkt te veranderen.

 

Een slim stoplicht is het antwoord op het vraagstuk van de gemeente, aldus vierdejaarsstudenten Mahmoud El Hassan, Jasper Dingemans (studenten Bedrijfsinformatica) en Bart ’t Lam (Technische Informatica) en Tim Spaans (Elektrotechniek). Het stoplicht werd op de containers geplaatst. Door data en techniek te combineren, staat het stoplicht op groen als er genoeg ruimte in de container is, en gaat het op rood als de container vol zit.

Ei van Columbus

De studenten deden een nulmeting en probeerden verschillende ideeën uit, maar het stoplicht bleek het ei van Columbus. Doordat wijkbewoners al vanaf het einde van de straat kunnen zien welke containers ruimte hebben, zijn ze sneller geneigd om wat extra meters naar de volgende container te lopen, in plaats van het afval op de grond te zetten. En: de bewoners zijn positief over het concept. Toch zijn de indicatoren inmiddels weer verwijderd. De afvalstoffendienst heeft geen technisch personeel dat het systeem over zou kunnen nemen. Maar de gemeente is enthousiast en onderzoekt of er in de volgende versie van de ondergrondse container een statusindicator ingebouwd kan worden.

Item delen