Arbeidsmarkt schreeuwt om ICT’ers: kwart bedrijven heeft personeelstekort

Eén op de vier ICT-bedrijven in Nederland kan niet genoeg werknemers vinden, zo blijkt uit cijfers uit de COEN-enquête van het CBS. In de ICT-branche heerst sinds het eerste kwartaal van 2015 het grootste tekort aan personeel van alle sectoren. De vraag naar specialisten neemt toe, terwijl het aan de aanbodkant nog schort aan voldoende aandacht voor ICT in het basisonderwijs.

 

Begin 2015 had 1 op de 9 ICT-bedrijven personeelstekort, twee jaar later wordt dat tekort door een kwart van de ICT-bedrijven gevoeld. Tot 2015 had de delfstoffenwinning het meeste last van personeelstekorten. Slechts 1 op de 35 bedrijven (van vijf werkzame personen of meer) zei aan begin van het tweede kwartaal last te hebben van een tekort aan personeel.

ICT’ers ongekend populair

Aan ‘de Volkskrant’ vertelt Ernst Jan Stigter van Microsoft Nederland dat de behoefte aan goede beveiligingsexperts toeneemt, net als aan dataspecialisten en deskundigen op het gebied van artificiële intelligentie. In datzelfde artikel stelt recruiter Ruud Rol dat ICT’ers ongekend populair zijn bij recruitmentbureaus. “Iedereen met kwalificaties in de ICT wordt drie à vier keer per week gebeld. Met de meest krankzinnige aanbiedingen op het gebied van salarissen en groeimogelijkheden. Goede werknemers worden grof betaald.”

Item delen