16% van de ICT-studenten in Nederland is vrouw. In een land als Bulgarije is dat percentage 31%. Hoe komt het dat er in Nederland relatief weinig vrouwen voor een ICT-studie kiezen? En wat kunnen wij leren van succesvolle initiatieven in het buitenland? Vijf studenten van Hogeschool Utrecht doken in dit vraagstuk en schreven het verhelderende Adviesrapport Vrouwen in de ICT.
Daan Kram, Julian van Maarschalkerweerd, Mirte Noten, Olivier van den Bemd en Bente van Doorn voerden het onderzoek uit voor hun minor Bevlogen medewerkers, gezonde organisatie (BMGO). Ze deden een aantal bevindingen die ertoe kunnen bijdragen dat minder vrouwen voor een ICT-opleiding kiezen. Zo twijfelen veel vrouwen over een ICT-studie door hardnekkige stereotypes en een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen. Ook ervaren veel vrouwelijke studenten uitsluiting door de mannelijke meerderheid, wat ten koste gaat van hun studieplezier en motivatie.
Hoe lukt het andere EU-landen, India en de Verenigde Staten om een hoger percentage vrouwen voor de ICT te werven? In India is er bijvoorbeeld het succesvolle initiatief van non-profit organisatie Girls Who Code, die gratis summer schools organiseert. Meisjes leren er computer science skills, ontmoeten tech leaders en worden zo voorbereid op een carrière in de (computer)techniek. En in Bulgarije laat Rails Girls Sofia meisjes kennismaken met programmeren en techniek via gratis tweedaagse workshops.
Het adviesrapport bevat een aantal heldere aanbevelingen. Zo moet de perceptie van ICT op de schop. Door ICT te koppelen aan maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en sociale impact kan het beroep aantrekkelijker worden voor vrouwen. Ouders en docenten spelen hierin een belangrijke rol; zij moeten actief worden betrokken om genderstereotypen te doorbreken. Ook is het cruciaal dat onderwijsinstellingen meer vrouwelijke mentoren en docenten aantrekken en een inclusieve leeromgeving creëren. Daarnaast moet er nauwer worden samengewerkt met middelbare scholen en bedrijven, zodat meisjes al vroeg kennismaken met ICT. Stageprogramma’s gericht op genderdiversiteit en overheidsbeleid dat gelijke kansen stimuleert, kunnen daarbij helpen.
Het volledige Adviesrapport Vrouwen in de ICT is op te vragen via vrouweninict@hu.nl.